joi, 9 iulie 2009

Serpii Regali


Serpii regali (Lampropeltis getulus, Lampropeltis triangulum etc) sunt foarte frumosi si relativ docili. Culorile si modelele pielii lor variaza in functie de subspecii insa sunt multi care prezinta culori absolut surpinzatoare. Unii dintre ei utilizeaza tehnica mimetismului, ei copiaza culorile serpilor veninosi (serpii coral) in scopul de a-si speria eventualii pradatori. La maturitate pot atinge maxim 2m lungime si pot trai 15-20 de ani. Sunt serpi constrictori, sufocandu-si prada inainte de a o manca. Intrucat au tendinta de a-si manca semenii, serpii regali trebuie pastrati individual in incinte separate. Preocuparea principala in ingrijirea acestor serpi trebuie sa fie aceea de a le construi un habitat cat mai aproape de cel natural.
Amenajarea unui terariu. Temperatura si umiditatea.
Asigurarea unei incinte sigure este vitala. Serpii regali sunt celebri pentru abilitatea lor de a se strecura prin spatii incredibil de mici. Asigurati-va ca aveti o incinta prevazuta cu un capac ferm inchis.
Puii pot fi tinuti in terarii cu volum de 45 de litri insa adultii vor trebui tinuti in terarii mai mari, de pana la 250 de litri. Ei sunt foarte activi si au nevoie de spatiu sa se intinda si sa se miste. In acest fel ii veti feri de infectiile respiratorii care ii pot afecta in spatiile mici.
Pentru fundul terariului pot fi utilizate mai multe materiale. In cazul unui sarpe abia achizitionat se pot folosi pentru tapetarea fundului terariului servetele sau prosoape de hartie – ideale pentru facilitarea curateniei si monitorizarea eventualilor paraziti. Se mai pot folosi: mocheta, frunze, talas. Oricare dintre variante se va folosi, curatenia este foarte importanta.
Terariul trebuie sa contina si cateva “ascunzatori”. In acest sens se pot folosi ghivece rasturnate, jumatati de nuca de cocos sau chiar cutii de carton. Puteti include si pietre si crengi de copac.

Ca si in cazul altor reptile, temperatura si umiditatea habitatului serpilor sunt foarte importante pentru sanatatea lor. Serpii regali au nevoie de o temperatura de 24-30°C in timpul zilei si 21-23°C in timpul noptii. Ideal este sa plasati o sursa de caldura sub jumatate din terariul sarpelui. Puteti plasa o sursa de caldura si deasupra acestuia, insa atunci de preferat este una cu elemente ceramice.
In ceea ce priveste umiditatea, este suficient sa plasati in terariu o farfurie cu apa. Aceasta va trebui schimbata zilnic intrucat serpii au tendinta de a defeca in apa. In general o umiditate de 40-60% este suficienta. In perioada de naparlire, o umiditate crescuta va ajuta sarpele dumneavoastra sa scape de pielea veche.

HRANA
Serpii regali se hranesc cu soareci sau pui de sobolani. In general trebuie sa cautati soareci care sa nu fie mai mari decat circumferinta cea mai mare a corpului sarpelui. Puii trebuie hraniti de doua ori pe saptamana. Adultii pot fi hraniti cu soareci adulti, o data sau de doua ori pe saptamana. Este recomandat sa nu le fie oferita prada vie. In perioada toamna-iarna este posibil ca sarpele sa manance mai putin decat normal.

MANEVRARE
Dupa ce ati achizitionat un sarpe, acordati-i cateva zile sa se obisnuiasca cu noua lui casa. Abia apoi puteti incepe sa-l luati in maini. Manevrati-l cu delicatete, in primele zile in sesiuni scurte si repetate, ca sa-i puteti castiga increderea. La inceput probabil ca va dori sa scape, poate chiar va excreta un miros neplacut (dar nu periculos) prin glandele anale. Este un sarpe constrictor si e posibil sa incerce sa se infasoare in jurul bratului dumneavoastra. Nu va speriati, nici asta nu este periculos. Desfasurati-l cu delicatete incepand cu varful cozii. In scurt timp sarpele se va simti confortabil in mainile dumneavoastra.
Regurgitarea mancarii este un fenomen intalnit la serpii regali si care se poate produce daca sarpele este manevrat prea curand dupa terminarea mesei, daca a mancat o prada prea mare, daca incinta in care traieste este prea rece sau poate fi manifestarea unei boli.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu