duminică, 19 iulie 2009

Boa de smarald(Corallus caninus)













Acest sarpe se gaseste in America deSud:Columbia,Peru,Venezuela,Brazilia,Peru,Bolivia.

Este o specie care traieste marea majoritate in padurile din Amazon,este de culoare verde iar pe spate are un fel de zig zag de culoare alba ,care seamana cu niste smaralde .
Ei sunt ovovipari de la 2-15 oua ,juvenili au o culoare galbena portocalie pana la aproximativ un an cand apare culorea verde.Pot creste pana la 1,6-1,8m.Stau mai tot timpul in copaci agatati de crengi de unde poate prinde pasari mici si lilieci pe care le strang ca si alte specii de boa.
Pe langa faptul ca traieste majoritatea timpului in copaci este si un bun inotator.

Specimenele ce ajung in acest colt de Europa, sunt majoritatea WC (wild caught), ceea ca da nastere la o serie de probleme cum ar fi carantina, adaptarea la noul mediu, adaptarea la hrana ,etc....astfel ca trebuiesc abordati complet diferit de specimenele CB (Captive Born). Anual, prin conventii internationale, se reglementeaza si se controleaza acest comert.
Specia este nocturna si mananca strict o prada la 14 zile, pe timp de noapte (valabil la cei WC, caci la CB....comportamentul poate fi influentat in primii ani de viata),
Specia este foarte agresiva (putine sunt exceptiile...de regula docilitate relativa este intalnita la CB si CBB), au multi dinti de dimensiuni foarte mari (comparativ cu alti constrictori...dintii sunt chiar foarte mari), la cca. 1.5-2 cm. Specia are obiceiul de a musca...si de a nu da drumul prazii....o astfel de muscatura ducand la o hemoragie seriosa cu plagi adanci.
Specia este foarte rapida cand ataca. Retineti ca vaneaza pasari colibri si lilieci (pe care le prinde din zbor...detectandu-le cu fosele termoreceptor dispuse supralabial si infralabial....adica in zona superioara si inferioara a "gurii" ).
Specimenele se streseaza foarte usor ( nu trebuies deranjati ), refuzand a se hrani , consumandu-si astfel rezervele...ceea ce va face si mai greu detinerea sa ..in vederea unei reveniri ulterioare.
Maturitatea sexuala se atinge pe la varsta de 7 ani....cumulat cu dificultatile de crestere si detinere...rezulta pretul ridicat al speciei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu