duminică, 12 iulie 2009

Pandinus imperator


Scorpionul Imperial (Pandinus Imperator) este una dintre cele mai mari specii de scorpion de pe glob - la maturitate, un exemplar poate atinge dimensiunea de 20 de centimetri. Pandinus Imperator este originar din pădurile tropicale din vestul Africii. Cele mai multe exemplare capturate din natură provin din Togo şi Ghana. Numai în doi ani (1995-1996), peste 100.000 de exemplare au fost capturate şi exportate din aceste două ţări. Din acest motiv, Scorpionul Imperial a fost inclus în lista speciilor care nu pot fi comercializate decât cu acte de provenienţă din crescătorie.

Vedetă a terariilor

În mediul său natural, ca de altfel mai toţi scorpionii, Pandinus Imperator trăieşte în scorburi sau în ascunzători pe care le sapă sub pietre sau sub pământ. Uneori, tunelurile pe care le sapă ajung la adâncimi de 60 de centimetri. Scorpionul Imperial părăseşte adăpostul doar pentru a vâna sau pentru a se împerechea.

Datorită aspectului şi temperamentului său mai puţin agresiv, Pandinus Imperator este o specie foarte apreciată în străinătate, pe post de animal de hobby. „În România sunt destul de puţini oameni care au scorpioni acasă. Nu este genul de animal cu care să te poţi juca, să-l poţi ţine des în mână, să-l mângâi, dar arată foarte frumos într-un terariu şi este unul dintre cei mai mari scorpioni de pe glob”, spune Dan Purcaru, proprietarul unui asemenea scorpion. În general, Scorpionul Imperial este destul de timid şi de docil. Este una dintre speciile care pot fi manipulate, deşi nu este recomandat acest lucru. Exemplarele capturate direct din natură sunt mai agresive decât cele de crescătorie. „În ciuda dimensiunilor sale, Scorpionul Imperial nu are un venin periculos pentru om. Înţepătura este dureroasă, locul se poate umfla, dar, exceptând persoanele alergice, înţepătura nu prezintă pericol pentru viaţa omului”, precizează Purcaru.

Nu este un scorpion agresiv. Preferă să se retragă, dacă este posibil, din faţa adversarului. Dacă este forţat să se apere, se postează cu faţa la agresor, cu cleştii deschişi şi cu coada arcuită pe spinare. Rareori îşi foloseşte veninul pentru a se apăra sau pentru a vâna. Preferă să se folosească de cleştii puternici, a căror strânsoare este de temut. Se apreciază că veninul acestei specii de scorpion nu este cu mult mai puternic decât cel al unei viespi. Scorpionul Imperial are aspectul unui tanc de luptă, dar este destul de fragil. Din acest motiv, mânuirea lui trebuie făcută cu atenţie. Căderea lui pe pardoseală, chiar de la înălţimi relativ mici, poate fi extrem de periculoasă pentru viaţa acestui companion. Corpul lui este colorat în negru, cu reflexe albăstrui sau verzui. În captivitate, speranţa de viaţă a Scorpionilor Imperiali este de opt ani.



Întreţinerea în captivitate

„Scorpionul Imperial nu este foarte dificil de ţinut în captivitate. Are nevoie de un terariu relativ spaţios şi de o umiditate ridicată în terariu, de 75-80%, fiind o specie tropicală. O dată pe zi sau o dată la două zile, solul trebuie stropit cu apă călduţă. În terariu trebuie păstrată o temperatură destul de ridicată, 26-30 de grade Celsius, în timpul zilei. Noaptea, temperatura poate coborî la 20-22 de grade Celsius. În terariu trebuie amplasate crengi, scorburi sau roci sub care să se poată ascunde. Scorpionul Imperial este destul de timid şi lumina prea puternică îl deranjează”, a precizat Dan Purcaru, proprietar al unui asemenea scorpion. Dieta Scorpionului Imperial este bazată în special pe insecte, deşi în mediul său natural se poate hrăni şi cu rozătoare mici, şopârle mici şi chiar cu păsări. „Nu este foarte dificil să hrăneşti un Scorpion Imperial. Vara se pot prinde diverse insecte: lăcuste, greieri, cosaşi. Eu îl hrănesc, în principal, cu viermi de tărâţe, Tenebrio”, mărturiseşte Purcaru. Spre deosebire de alte specii de scorpioni, Pandinus Imperator este destul de sociabil şi cu alte exemplare din specia sa. În acelaşi terariu pot fi ţinute mai multe exemplare din această specie, doar că terariul trebuie să fie mai spaţios. Trebuie să existe şi suficiente refugii, astfel încât scorpionii să nu intre în conflict din lipsă de spaţiu. Femelele gestante sau cele care au pui trebuie separate de grup. În aceste situaţii, devin foarte agresive şi nu tolerează prezenţa altor scorpioni.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu