duminică, 19 iulie 2009

Sarpele de porumb


Serpii pot fi animale de companie fascinante si prin contacte si apropieri repetate pot deveni chiar blanzi. Cu toate acestea serpii nu sunt animale de companie pentru oricine. Ei au cerinte de ingrijire unice si ar trebui achizitionati numai de persoane care stiu exact ce inseamna un astfel de angajament. Multi serpi cresc foarte mari devenind astfel periculosi si de aceea fiecare detinator ar trebui sa se informeze atent si in detaliu inainte de a proceda la achizitionarea unuia.

Exista mai multe specii de serpi care pot fi tinuti ca animale de companie, unele dintre ele fiind mai potrivite pentru asa ceva decat altele. Diferitele specii au diferite necesitati de ingrijire in ceea ce priveste hrana si habitatul in care traiesc. Indiferent de tipul de sarpe ales, trebuie sa procurati o incinta sigura din care sarpele nu are cum sa evadeze. Ei pot fi foarte perseverenti in a cauta sa iasa asa ca asigurati-va ca incinta respectiva se inchide perfect si nu poate fi deschisa, de asemenea ca nu prezinta gauri sau fisuri prin care sarpele sa se poata strecura afara.

Serpii capturati din natura sunt mult mai expusi la stres si diverse afectiuni si de asemenea mult mai greu de imblanzit. Trebuie sa aveti in vedere faptul ca nici un sarpe nu este vegetarian, deci va trebui sa-i hraniti cu materie animala. Unii pot fi hraniti cu soareci sau chiar cu iepuri (daca sunt mari), altii au nevoie de peste sau diverse insecte. Ideal este sa fie hraniti cu hrana deja moarta, intrucat hrana vie ii poate rani.

Pentru incepatori cele mai potrivite specii pot fi: sarpele regal (Lampropeltis getulus), sarpele de porumb (Panterophis/Elaphe guttatus/guttata) sau pitonul bila (Python regius). Aceste tipuri de serpi sunt mai blande, iar cerintele lor de ingrijire nu sunt foarte complicate. Dimensiunile lor nu sunt foarte mari, in general ajungand pana la 1,5m si uneori pana la 2m.
Ingrijirea unui sarpe reprezinta un angajament pe termen lung intrucat sarpele regal si sarpele corn pot trai chiar si 20 de ani, pe cand pitonul bila poate atinge chiar venerabila varsta de 40 de ani. Pitonii bila pot uneori intra in “greva foamei” refuzand sa manance chiar si pentru luni de zile. De aceea, inainte sa achizitionati un piton bila, si un sarpe in general, asigurati-va ca este nascut in captivitate si obisnuit sa manance prada moarta. Serpii care sunt foarte mari, agresivi si periculosi sunt anacondele si pitonii reticulati. Acestia nu sunt recomandati ca animale de companie. Serpii veninosi trebuie ocoliti datorita pricolului pe care il prezinta la adresa stapanului si a altor oameni in cazul in care reusesc sa evadeze.

Recomandam ca achizitionarea unui sarpe sa se faca de la crescatori sau pet shopuri unde sa putem inspecta curatenia spatiilor si a animalelor, precum si sanatatea acestora. Cele mai importante aspecte pe care trebuie sa le avem in vedere cand examinam un sarpe pe care dorim sa-l achizitionam sunt urmatoarele:
- un corp ferm si rotund;
- ochi limpezi, fara secretii
- absenta capuselor sau a urmelor lasate de acestea;
- respiratie lina, cu gura inchisa;
- o culoare roz uniforma in interiorul gurii;
- pilele stralucitoare, fara rani, cruste sau portiuni inflamate;
- miscari line, fara tremuraturi.

Un sarpe abia achizitionat s-ar putea sa nu fie foarte bland, insa odata obisnuit cu manipulari delicate va deveni. Un sarpe stresat si agitat isi va undui corpul in aer incercand sa scape din mana dumneavoastra, dar majoritatea serpilor regali se vor linisti curand si se vor incolaci delicat in jurul bratului.

Pentru Corn snake de 50 cm, terariul poate avea 80 cm X60 cm X 50 cm. Acest terariu va fi util pana la marimea sarpelui de 1 m,chiar 1.2m. Se poate face si unul mai mic , dar creste destul de repede (daca il ingrijesti cum trebuie) si ar fi nerentabil sa se tot schimbe terariul la cate 6 luni. In cele din urma, ar fi indicat sa ajunga la dimensiunea terariului de 1.2 mX 0.6 m X 0.6.
Corn snake este diurn. Teoretic Uv 5.0 au nevoie insa....din cele observate nu ar strica si speciilor nocturne, caci s-a observat expunerea acestor specii la UV pt perioade scurte a unor portiuni de corp. UV-urile sunt vitale, in special femelelor gestante, indiferent de specie.
Are nevoie de un bec spot intr-un capat al terariului si un sistem de incalzire pe timp de noapte, ce nu degaja lumina.
In nici un caz nu se vor folosi insecte pentru hranirea lor (mai ales Blaptica)!!! Cantitatea ridicata de chitina nu ii face potriviti pt serpi (nici macar pt. cei insectivori). Harana standard sunt pinky si fuzzy, ulterior soareci albi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu