marți, 28 iulie 2009

Boa constrictor

Şarpele Boa constrictor, face parte din familia Boidae, subfamilia Boinae, şi provine din sudul şi centrul Americii şi de pe insulele Caraibe. Unii şerpi trăiesc lângă cursuri de apă dulce, în semideşert, în regiunile de deşert de pe coastă, pe pajişti şi în păduri, dar cea mai mare parte trăieşte în pădurile tropicale şi în încinsele jungle ecuatoriale.



Boa constrictor este un şarpe neveninos care îşi omoară prada prin strângere şi o înghite în întregime. În funcţie de mărimea prazii, digerarea acesteia poate dura câteva zile sau chiar şi câteva săptămâni. Este cel mai longeviv dintre toate speciile de şerpi, are o durată medie de viaţă de 20 de ani.

Are un corp gros şi un gât subţire, la capătul căruia se află un cap triunghiular. La maturitate atinge lungimea de 2-3 m. Unii ating chiar şi lungimea de 4 m, sau greutatea de 100 kg. Este foarte variat în culori şi modele, însă predomină culoarea gri sau maro-rozalie, cu o serie de şei întunecate pe spate, şei care devin din ce în ce mai întunecate şi mai apropiate spre coadă. Mici pete negre acoperă întreg corpul.

Şarpele boa ţinut în captivitate are nevoie de un vivariu mare,facut din lemn,sticla etc.. , luminat şi bine ventilat. Acest animal este un şarpe nocturn, îi place să se caţere, mai ales când este mic - aşa că puteţi pune câteva crengi în vivariu, îi place să stea in preajma apei – deci este esenţială existenţa unui vas cu apă, suficient de larg ca şarpele să se poată scufunda cu totul, mai ales când îşi schimbă pielea.

Provenind din zone tropicale, şerpilor boa le place căldura intensă: în timpul zilei menţineţi temperatura în vivariu între 30 şi 34 ˚C in zona calda si 27-28 in zona rece, iar noaptea coborâţi temperatura la 21-22˚C.

Un boa poate fi timid şi capricios, însă mâncatul rareori este o problemă. Şerpii lungi de până la 1 m trebuie hrăniţi cu unul sau doi şoareci de aproape aceeaşi grosime ca şarpele, la fiecare 5-7 zile. La lungimi de până la 2 m, şerpii boa trebuie să primească câte un şobolan, la fiecare 7-14 zile. Peste această lungime, adăugaţi la meniu un iepure, la fiecare 3-6 săptămâni. Asiguraţi-vă că şarpele are destulă apă proaspătă de băut.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu