joi, 9 iulie 2009

Gecko Leopard(Eublepharis macularius)


Soparla Gecko Leopard (Eublepharis macularius) este specia de soparle Gecko cea mai raspandita ca animal de companie, originara din Pakistan, India si Afganistan. Este un animal nocturn, relativ usor de imblanzit si ingrijit, docil si deci, ideal pentru incepatori. Spre deosebire de alte reptile, ingrijirea sa nu este costisitoare. In natura coloritul este alb si galben cu pete si dungi negre (de unde si numele) insa in captivitate au aparut numeroase alte variante: galben, portocaliu, gri, lavanda, albinos, amelanistic (fara pigmenti negri in pete si dungi) etc. Gecko Leopard este una dintre putinele soparle Gecko care nu se catara pe suprafete verticale, degetele sale fiind alcatuite diferit (sunt prevazute cu gheare) si nepermitandu-i aderenta specifica suratelor sale. De asemenea, Gecko Leopard are pleoape. Poate atinge la maturitate 20-25cm lungime si traieste in medie 20 de ani sau chiar mai mult. Ca toate soparlele, Gecko Leopard este caracterizata prin autonomie caudala, ceea ce inseamna ca atunci cand se simte amenintata poate renunta la coada sa care se va regenera apoi (posibil colorata diferit). Gecko Leopard naparleste periodic si consuma pielea indepartata. Angajamentul de crestere al uneia sau mai multor soparle Gecko Leopard nu trebuie luat cu usuratate, odata achizitionat, animalul va trebui ingrijit cu responsabilitate.
Un terariu cu un volum de 40l este suficient de mare pentru un Gecko Leopard, unul de 75l fiind potrivit pentru 2-3 exemplare. Ei pot fi tinuti in grupuri, preferabil de femele, intrucat masculii se vor bate pentru teritoriu, iar cuplurile se vor inmulti.

INGRIJIREA SOPARLEI :
Supranumita "leopardul desertului", Gecko Leopard (Eublepharis macularius) este specia de soparle Gecko cea mai raspandita ca animal de companie. In natura coloritul este alb si galben cu pete si dungi negre (de unde si numele) insa in captivitate au aparut numeroase alte variante: galben, portocaliu, gri, lavanda, albinos, amelanistic (fara pigmenti negri in pete si dungi) etc. Gecko Leopard este una dintre putinele soparle Gecko care nu se catara pe suprafete verticale, degetele sale fiind alcatuite diferit (sunt prevazute cu gheare) si nepermitandu-i aderenta specifica suratelor sale. De asemenea, Gecko Leopard are pleoape. Poate atinge la maturitate 20-25cm lungime si traieste in medie 20 de ani sau chiar mai mult. Ca toate soparlele, Gecko Leopard este caracterizata prin autonomie caudala, ceea ce inseamna ca atunci cand se simte amenintata poate renunta la coada sa care se va regenera apoi (posibil colorata diferit).
Gecko Leopard este un animal nocturn, insa unele exemplare isi pot modifica stilul de viata intr-unul diurn, daca sunt ajutate de stapanii lor. La fel ca majoritatea reptilelor, soparlele Gecko sunt animale poichiloterme, avand nevoie de surse externe de caldura pentru a-si mentine si regla temperatura corpului.
Este un animal relativ usor de imblanzit si ingrijit, docil si deci, ideal pentru incepatori. Spre deosebire de alte reptile, ingrijirea sa nu este costisitoare

HRANIREA:
Gecko Leopard este insectivora. Ea nu mananca vegetale si nici carne, desi, ocazional, cate un soricel roz poate fi oferit numai exemplarelor mature sau femelelor gestante. Hrana soparlei Gecko Leopard trebuie sa fie alcatuita in principal din greieri (Gryllus domesticus, Acheta domesticus), viermi de faina (Tenebrio molitor) si viermi de ceara (Galleria melonella). Le puteti oferi si viermi de matase (Bombyx mori) sau lacuste (Melanopus spp.) Hrana trebuie oferita vie pentru ca Gecko Leopard este atrasa de miscare si ceea ce este mort nu va prezenta interes.
Este ideal ca, inainte sa fie “sacrificate” soparlei, insectele sa fie bine hranite. In acest fel veti asigura si “leopardului” cantitatea de nutrienti necesara. Hraniti insectele cu 24 de ore inainte sa le oferiti soparlei. Puteti creste si inmulti chiar dumneavoastra insectele respective, nu este dificil si nici nu va ocupa prea mult timp. Ele se inmultesc rapid, astfel incat veti avea mereu o sursa de hrana suficienta si ieftina pentru leopardul dumneavoastra. Este foarte important sa aveti grija ca insectele sa nu se hraneasca cu alimente pe care s-a dezvoltat mucegai sau sa traiasca in incinte in care exista mucegai (si alte ciuperci sau bacterii) intrucat ingestia de mucegai poate crea grave probleme soparlei Gecko. De asemenea, nu oferiti insecte care au fost expuse contaminarii cu chimicale. Va trebui sa fiti atenti si la dimensiunea insectelor. Ca regula generala, cautati sa le oferiti insecte nici prea mici (care sa nu le suscite interesul), dar nici prea mari (pe care sa nu le poata inghiti si digera). O insecta nu ar trebui sa fie in latime mai mare decat o jumatate din latimea capului soparlei si in lungime mai mare decat lungimea capului soparlei.
Gecko Leopard au nevoie de suplimente de vitamine (in special vitamina D3) si calciu. Puteti pudra insectele cu un astfel de amestec inainte sa le oferiti soparlei. Introduceti insectele intr-un recipient (borcan) in care ati pus si praf de calciu si vitamine. Acoperiti recipientul si agitati-l pana observati ca insectele s-au acoperit de praful respectiv.
Puii de Gecko Leopard trebuiesc hraniti zilnic, ei vor manca aproximativ 10 insecte mici la o masa. Suplimentati-le fiecare masa cu calciu si vitamine. Adultii pot fi hraniti o data la doua zile si vor manca aproximativ 8 insecte mari (cam cat marimea capului lor). Oferiti adultilor suplimente de calciu si vitamine de 1-2 ori pe saptamana. Femelele gestante trebuie sa primeasca mai mult calciu.


REPRODUCEREA:
Gecko leopard sunt relativ usor de reprodus in captivitate. Ating maturitatea sexuala in jurul varstei de 10 luni. In pofida acestui fapt, nu este recomandata reproducerea femelelor mai mici de 1,5 ani, deoarece procesul de reproducere – formare a oualor – depunere le poate incetini sau chiar stopa cresterea.
In scopul reproducerii de obicei sunt tinuti in sistem de harem, cu un mascul la 3-4 femele. Femelele gestante pot fi identificate datorita unei umflaturi pe fiecare parte a abdomenului. Ca ascunzatoare de depunere se poate folosi cu succes o cutie de plastic cu o gaura pentru acces laterala sau in capac, umpluta cu muschi usor umezit. Pe parcursul unui sezon de reproducere, o femela va depune mai multe ponte, fiecare ponta fiind formata din 1-2 oua.
Ouale trebuie scoase din cutia de depunere (cu grija, evitand rotirea lor), si plasate intr-un incubator. Mediul ideal de incubare este vermiculite-ul amestecat in proportie de 1:1 dupa greutate cu apa (1 ml apa = 1 g vermiculite). Ca mediu de incubare se poate folosi si amestec de vermiculite/perlite/nisip. Daca incubarea se face la 28*C, eclozarea va avea loc in aproximativ 2 luni. Temperatura de incubare determina sexul majoritar al puilor. La 28*C proportia sexelor va fi de 50/50, pe cand o incubare la 26*C va duce la obtinerea de 90% femele, iar o incubare la 30*C va duce la obtinerea de 90% masculi. O incubare la 32*C va duce la obtinerea de „hot females”: femele mari, agresive si sterile, lucru care nu este de dorit.
Gecko nou-eclozati vor incepe sa se hraneasca dupa prima naparlire, care de obicei are loc in cursul primei saptamani de viata. Dupa aceasta poate incepe hranirea lor cu insecte adecvate ca dimensiune. In primele 2 luni de viata este bine sa fie cazati individual, in recipiente de plastic potrivite ca dimensiune, cu substrat din prosoape de hartie. Dupa aceasta varsta pot fi cazati in grupuri de 4-8 indivizi (depinzand de marimea recipientului/terrariului), separati pe sexe. Odata cu apropierea maturitatii sexuale, in jurul varstei de 8-9 luni, masculii trebuiesc separati, femelele putand ramane impreuna.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu