joi, 9 iulie 2009

Gecko bibronii(Pachydactylus bibronii)


Taxonomie:Familia Gekkonidae, genul Pachydactylus
Origine: Africa de Sud, Tanzania, Angola
Descriere:Corp robust si compact, abdomen alb sau maro foarte deschis, prezinta pe piele niste tuberculi ce ii dau un aspect "margelat". Femelele sunt mai mici decat masculii. Foarte asemanatoare ca aspect cu specia Pachydactylus turneri, cu care este deseori confundata.
Culori: Maro cu dungi negre si puncte albe
Dimensiuni:14-15cm si peste
Speranta de viata:8-10 ani si peste
Temperament: Timida, sta ascunsa si camuflata pe tot timpul zilei. Recomandata pentru incepatori. Trebuie manpulata cat mai putin deoarece are pielea foarte sensibila.

Bibron Gecko (Pachydactylus bibronii), o şopârlă îmbrăcată parcă în armură medievală, este una dintre speciile preferate ca animale de companie. Însă, spre deosebire de Gecko Leopard, recomandat şi începătorilor, bibronii reclamă o minimă experienţă din partea proprietarului.
Această specie de Gecko este arboricolă. Aria sa de răspândire include regiunile stâncoase sau împădurite din sudul Africii, din Angola şi din sudul Tanzaniei. În sălbăticie, trăiesc în colonii de până la 20 de exemplare. Surprinzător, în captivitate au fost înregistrate numeroase cazuri de canibalism la această specie. Nu se recomandă, aşadar, să fie crescute împreună mai multe exemplare. Dacă într-o pereche masculul şi femela au aproximativ aceeaşi talie, pot trăi împreună fără probleme. Talia obişnuită a unui exemplar adult de Gecko Bibroni ajunge la aproximativ 15 centimetri.
Gecko Bibroni este o specie ceva mai agresivă. Au fost înregistrate mai multe cazuri în care proprietarul a fost muşcat pe când intervenea în terariu. În plus, în ciuda aspectului de armură, pielea unui Bibron este foarte sensibilă şi, dacă este manipulat neglijent, se poate alege cu grave leziuni. Drept urmare, Gecko Bibroni este o specie care nu se recomandă să fie frecvent manipulată. Este, în schimb, foarte decorativă, dacă i se creează un spaţiu de expunere adecvat. Este bine să fie ţinut într-un terariu din sticlă. Acesta trebuie să conţină plante sau crengi, pentru că în mediul său natural îşi petrece cea mai mare parte din timp căţărat în copaci.
Gecko Bibroni este o specie nocturnă, insectivoră şi îşi petrece majoritatea timpului “căţărat” pe pereţii terariului. Ca majoritatea şopârlelor, coada şopârlei Gecko se desprinde uşor când este prinsă de un prădător. Acest fapt permite reptilei să scape de atacator, dar lasă în urmă o resursă valoroasă de hrană, coada fiind folosită ca un depozit de grăsime pentru perioadele de foame.
O şopârlă sănătoasă nu are paraziţi sau răni, iar pielea nu se cojeşte - o Gecko ideală fiind aceea care nu şi-a pierdut niciodată coada (dacă aceasta are forma unui bulb, fără o terminaţie ascuţită, înseamnă că este în proces de regenerare). Bine hrănite şi îngrijite, Gecko au la bătrâneţe o coadă groasă, ce reprezintă trei sferturi din diametrul corpului.
Sunt şopârle longevive, trăind, în medie, 20-25 de ani, dar unii masculi au ajuns şi la 29 de ani. Femelele trăiesc mai puţin decât masculii. În SUA, preţul unei astfel de şopârle este de aproximativ 20 de dolari.

CONDITII IN TERARIU
Gecko Bibroni are nevoie de o umiditate în terariu de 60-70%, iar temperatura trebuie să fie de aproximativ 28°C. Au nevoie neapărat de o lampă cu ultraviolete, specială pentru reptile. Gecko Bibroni mănâncă orice fel de insecte, de la greieri la viermişori. Insectele trebuie să fie la rândul lor bine hrănite pentru a asigura nutrienţii necesari şopârlei favorite. Nu trebuie uitată apa proaspătă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu