joi, 9 iulie 2009

Hottentotta trilineatus


Areal de distributie: Africa de Sud; Southpansberg, Zimbabwe, Mozambique si Zambia.

DESCRIERE
Hottentotta trilineatus iubeste zonele calduroase si nisipoase din sudul Africii. Este una din cele trei specii de Hottentotta care se regasesc in aceasta parte a Africii si e cea mai veninoasa dintre ele.
La maturitate, acest scorpion atinge o lungime de 6cm, femela de obicei este putin mai mare decat masculul.
Aceasta specie este intalnita in diferite culori, de la galben deschis la portocaliu sau maro. Pe spate, se disting 3 linii longitudinale de culoare inchisa, de aici si numele "trilineatus".
Este un scorpion agresiv, mai ales pana cand ajunge la maturitate.

CAPTIVITATE
Fiind o specie de dimensiuni relativ mici, nu are nevoie de un spatiu prea mare, astfel ca intr-un terariu de 30x20x20 (Lxlxh) se poate tine o pereche adulta fara probleme.
H. trilineatus necesita o temperatura de 28 de grade celsius pe timp de zi si 23 pe timp de noapte. Pentru o dezvoltare mai buna, mai ales in cazul puilor sugerez sa mariti temperatura putin peste 30 de grade.
Aceasta specie in unele cazuri este comunala, dar nu este indicat sa riscati decat in cazul in care aveti o pereche adulta. Puii sunt foarte agresivi si vor elimina imediat concurenta, daca aceasta exista. Odata ce a izbucnit un conflict este foarte greu de separat si pana la urma unul din ei va muri.
Ca substrat puteti folosi nisip sau nisip amestecat cu fibra de cocos. Daca amestecati nisipul 50/50 cu alt tip de substrat asigurati-va ca acesta este uscat.
In timp ce adultii prefera umiditatea scazuta(sub 40% este ideal), puii au nevoie de o umiditate mai ridicata ca sa poata naparli, asa ca oferiti cate o stropire usoara 1 data sau de 2 ori pe saptamana daca aveti exemplare mici (2 sau 3 naparliri).


HRANA
Mealworms, B. dubia, greieri toate sunt acceptate cu acelasi entuziasm. Rar mi s-a intamplat ca un trilineatus sa refuze mancarea. Cei mici au un apetit de speriat, practic vor ataca si manca orice le arunci chiar si dupa o zi de la ultima masa.

SEXAREA
Sexarea se face usor odata ce au atins maturitatea. Masculuii au clestii mai scurti si mai robusti, pe cand femelele sunt mai mari si au clestii mai lungi si mai subtiri.

INMULTIREA
Inmultirea este relativ usoara. Perioada de gestatie la aceasta specie este de 4, 5 luni si naste in medie 12 scorpioni. In functie de conditiile din captivitate femela isi poate prelungi gestatia.

VENINUL
Aceasta specie face parte din familia Buthidae-lor si este considerata periculoasa din punct de vedere medical. Desi nu au fost inregistrate pana acum intepaturi mortale, trebuie retinut ca H. trilineatus are glandele care secreta venin mult mai dezvoltate decat alte specii si pot injecta o cantitate mare de venin in cazul unei intepaturi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu