joi, 9 iulie 2009

Moloch horridus


Familia agamelor (Agamidae) formeaza in Lumea Veche grupul corespunzator iguanelor. Cele peste 200 de specii apartinand acestei familii se recunosc dupa dentitia acrodonta (dintii sunt sudati pe marginea superioara a maxilarului), in timp ce la iguana dentitia este pleurodonta. Limba scurta si carnoasa este concrescuta in toata lungimea sa. Coada nu se rupe atat de usor ca la majoritatea soparlelor.
Molochul sau diavolul tepos reprezinta o aparitie deosebita printre agame, fiind singurul reprezentant al genului Moloch. Capul acestuia este mic si ingust, iar corpul, largit la mijloc, este turtit. Coada atinge aproximativ jumatate din lungimea corpului si este boanta. Picioarele sunt puternice, prevazute cu degete scurte si groase si cu gheare lungi. De pe mijlocul gatului se inalta o protuberanta lunguiata, din ale carei laturi se ridica tepi mari (de unde si denumirea populara de diavol tepos). Capul, trupul si coada sunt acoperite cu placi neregulate, fiecare avand cate un spin asemanator cu tepii de trandafir. Acesti tepi au marimi variate si sunt indoiti in diferite feluri. Doi spini mari sunt asezati pe cap, asemanator coarnelor unui mamifer.
Tepii care-i acopera corpul au dubla functionalitate. In primul rand constituie o modalitate redutabila de aparare. Desi animalul este inofensiv si foarte incet si stangaci in miscari, foarte multi pradatori se lasa impresionati de aspectul sau infricosator, renuntand sa-l mai atace. Daca este amenintat, molochul isi ascunde capul intre picioarele din fata, lasand ghimpii sa actioneze. Cea de-a doua functie a tepilor il ajuta sa supravietuiasca in conditiile aspre ale desertului. Fiecare ghimpe in parte este pravazut cu un sant subtire, care porneste din varful central. Roua formata peste noapte se concentreaza pe solzi si, atrasa de actiunea capilara desfasurata de-a lungul santurilor, sfarseste in gura soparlei, asigurandu-i necesarul de apa.
Molochul, lung de cca. 18-22 cm., traieste numai in locurile nisipoase, ingropandu-se foarte aproape de suprafata. Este un animal diurn, complet inofensiv, in ciuda denumirii sale; se hraneste mai ales cu furnici si, ocazional, cu materii vegetale. Traieste numai in sudul si vestul Australiei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu