joi, 9 iulie 2009

Gecko tokay


Atingand aproximativ 35 cm, Gecko tokay este una dintre cele mai mai specii de Gecko.
Corpul este cilindric, putin turtit in partea superioara. Membrele sunt bine dezvoltate si uniform dezvoltate. Capul este mare, pleoapele transparente. Degetele au peri fini care le permite sa mearga pe verticala. Pielea este moale, granulate si catifelata la atingere.
Masculii sunt putini mai mari decat femelele si sunt mai intens colorati. Alta modalitate de sexare este grosimea cozii, masculul avand-o mai groasa.
Tokay sunt solitari. Ei au legaturi cu semeni din specie doar in sezonul de imperechere.
Sunt renumiti ca fiind agresivi si au o muscatura puternica, putand cauza rani.
La fel ca la celelalte specii de soparle, Tokay isi poate regenera coada daca aceasta ii este rupta, si poate renunta la ea daca sunt nevoiti.
Sunetele scoase sunt folosite pentru comunicare, gasirea partenerului in sezonul de imperechere, cat si pentru aparare (emit un suierat galagios daca sunt amenintati).
Tokay sunt nocturni. Se gasesc in Sud-Estul Asiei in padurile tropicale, pe stanci sau copaci. Pot calatori pe lemne plutitoare pentru a coloniza insule.
Sunt insectivore. In captivitate pot fi hraniti cu mealworms, greieri, gandaci, lacuste, pinky.
In habitatul natural mananca insectele daunatoare precum lacustele. In unele zone din Asia de SE sunt considerati aducatori de noroc.
In terrarium temperature trebuie sa fie de 27-32°C ziua si 21-27°C noaptea. Umiditatea trebuie mentinuta peste 75%.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu