joi, 9 iulie 2009
Soparla satanica gecko cu coada in forma de frunza (Uroplatus phantasticus)
Incredibila soparla face parte din familia Gekkonidae si are o capacitate extraordinara de a se deghiza, corpul sau mimand perfect o frunza moarta. Forma rasucita, pielea plina de nervuri si coada, care arata ca si cand ar fi fost ciugulita de insecte sau aflata in plin proces de descompunere, sunt elementele care o ajuta sa se camufleze, integrandu-se perfect printre frunzele copacilor. Membrii speciei au un colorit variat, cel mai adesea fiind cafenii-pestriti, cu mici buline negre pe partea inferioara a corpului, pete ce le ajuta sa se diferentieze de alte specii similare. Gecko sunt lipsite de pleoape, ochii fiind acoperiti cu un invelis transparent. Pentru a-si curata suprafata ochilor de praf sau de impuritati se folosesc de limba lor lunga si mobila.
Fiind un animal nocturn, Uroplatus phantasticus are ochii mari, adaptati intunericului. Placutele adezive de la degete si ghearele lor puternice si curbate le permit sa se miste cu abilitate printre crengile copacilor. Vaneaza pe timpul noptii, hrana lor preferata constituind-o insectele. Aceasta soparla este experta in evitarea pradatorilor, nu numai datorita incredibilei sale capacitati de a se deghiza, dar si tipurilor diferite de comportament. Astfel, animalul este capabil sa-si aplatizeze corpul astfel incat sa reduca umbra facuta de acesta, isi deschide larg falcile, etalandu-si gura rosie, inspaimantatoare si renunta in mod voluntar la coada pentru a pacali pradatorul.
Perioada de imperechere corespunde inceputului sezonului ploios. La fel ca majoritatea reptilelor, soparla gecko cu coada in forma de frunza este un animal ovivipar. Femelele depun doua oua sferice intr-un cuib de frunze sau plante moarte.
Uroplatus phantasticus este un animal endemic din Madagascar. Studiile au aratat ca nu poate trai decat intr-un mediu specific si ca nu tolereaza niciun fel de schimbare a habitatului natural. Acest aspect face ca soparla sa fie foarte vulnerabila la schimbarile survenite in mediul sau. In prezent gecko se afla pe lista animalelor protejate.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu