joi, 9 iulie 2009
Crotalul
Cele mai cunoscute crotalide sunt serpii cu clopotei din genurile Crotalus si Sistrurus. Exista peste douazeci de varietati de crotal, toti extrem de veninosi, apartinand familiei viperidelor, care populeaza in special fauna Americii, dar pot fi intalnite si in Africa si Australia.
Exemplarele pot atinge 2 -3 m, avand ca principala caracteristica prelungire osoasa de la sfarsitul cozii (asa-numitii clopotei), pe care o misca foarte rapid in momentul in care sunt deranjati. Clopoteii constau dintr-un numar de corpusculi, pana la 21, cornosi, turtiti si imbricati, care iau nastere datorita faptului ca, in momentul naparlirii, stratul epidermic de pe solzii terminali nu cade. Prin urmare, numarul inelelor sunatoare indica numarul naparlirilor si nu varsta sarpelui. Sunetul distinct al crotalilor avertizeaza asupra apropierii uneia dintre cele mai periculoase reptile de pe continentul nord american.veninul este destul de toxic, avand caracter hemolitic si citolitic.
Ca si viperele de groapa, crotalii “vad” asemeni tuturor viperelor cu fosete (pit-vipers) o vietate cu sange cald in bezna totala, gratie fosetelor termoreceptoare situate sub ochi. Acestea sunt niste adancituri, care contin membrane cu terminatii nervoase, sensibile la razele infrarosii sau la caldura, cu ajutorul carora serpii pot aprecia modificari mici de temperatura, de pana la 0,005 gr. C. Comparand semnalul care ajunge la scobiturile de pe ambele laturi ale fetei, ei pot repera cu precizie locatia victimei, atacand la fix.
Cea mai comuna specie este crotalus atrox, denumit sarpele cu clopotei de padure sau sarpele cu dungi. dimensiunea medie in jur de 1,5 - 1,8 m si poate fi intalnit, in tot vestul si centrul statelor unite, este in special prezent in zonele desertice: desertul Nevada, Death Valley, Texas, Utah, etc.. Cea mai periculoasa si cea mai mare specie nord americana este crotalul diamant sau sarpele cu clopotei rombic - Crotalus adamanteus . Acesta poate atinge o lungime de 2,5 m.
Cea mai veninoasa specie de crotal e crotalus oreganus - pacific rattlesnake
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu